Η ομάδα μας Έμπειροι Μαρμαρογλύπτες

Αντώνης Χονδρογιάννης

Ο Αντώνης Χονδρογιάννης γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1958, όπου και έζησε μέχρι τα 17 του χρόνια. Στη συνέχεια βρίσκεται στην Αθήνα. Σπουδάζει και παράλληλα μαθαίνει την τέχνη του μαρμάρου, κοντά σε παλιούς τεχνίτες. Ασχολείται με την μαρμαρογλυπτική για περίπου μια δεκαετία, μέχρι το 1986, όπου επιστρέφει με την οικογένειά του, στην γενέτειρά του. Από τότε διατηρεί δικό του εργαστήριο και έκθεση μαρμαρογλυπτικής. Δημιουργεί έργα βασισμένα σε παλιές τεχνοτροπίες, μοντέρνες ιδέες της εποχής, αλλά και προσωπικές συνθέσεις, εμπνευσμένες από τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, που τόσο θαυμάζει. Λίγα χρόνια αργότερα μεταφέρει το εργαστήριό του σε ιδιόκτητο χώρο, στην επαρχιακή οδό Πύργου – Πανόρμου, και από το 2006 εργάζεται μαζί με το γιο του, απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Με σύμμαχο την πείρα, τη σπουδή, το νέο αίμα στο εργαστήρι, το φυσικό περιβάλλον, το υλικό και την αστείρευτη αγάπη του γι’ αυτό, σμιλεύει το μάρμαρο και δίνει στα έργα του κάτι από τον εαυτό του.


Αντώνης Χονδρογιάννης
Μαρμαρογλύπτης


Γιάννης Χονδρογιάννης

Ο Γιάννης Χονδρογιάννης γεννήθηκε το 1985. Κατοικεί στον Πύργο της Τήνου, χωριό με μεγάλη καλλιτεχνική παράδοση και γενέτειρα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς. Από μικρό παιδί, εργάζεται στο εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του, Αντώνη Χονδρογιάννη, σμιλεύοντας το μάρμαρο. Εκεί ανακαλύπτει την καλλιτεχνική του υπόσταση και αποφασίζει να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση. Τελειώνει το λύκειο το 2003 και στη συνέχεια σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ.), από όπου αποφοιτά το 2006. Έκτοτε ασχολείται απερίσπαστα με τη μαρμαρογλυπτική αλλά και τη γλυπτική. Με εφόδια τις σπουδές, το ταλέντο, την εργασιακή του εμπειρία, τις συμβουλές του καλλιτέχνη πατέρα του και τις νέες ιδέες, φτιάχνει δημιουργίες εμπνευσμένες από την κλασσική εποχή, την παράδοση, αλλά και από τα καθημερινά βιώματα και τις ανάγκες της εποχής, δίνοντας ψυχή στα έργα του.


Γιάννης Χονδρογιάννης
Μαρμαρογλύπτης


Δημήτρης Χονδρογιάννης

Ο Δημήτρης Χονδρογιάννης γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1988. Μεγαλώνοντας στον Πύργο της Τήνου, βρίσκεται συχνά στο εργαστήριο του πατέρα του, να σκαλίζει διάφορα σχέδια με το μαντρακά και το καλέμι. Το 2006 εισάγεται στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Παίρνει το πτυχίο του το 2012 και λίγο καιρό αργότερα, επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του, τον Πύργο της Τέχνης που τόσο πολύ αγαπά. Από τότε, ασχολείται στην οικογενειακή επιχείρηση και μαθαίνει την μαρμαρογλυπτική, δίπλα σε δύο καλλιτέχνες.


Δημήτρης Χονδρογιάννης