Έκθεση Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών στον Πύργο της Τήνου

Written by

Αφίσα Έκθεσης Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών στον Πύργο της Τήνου

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς», διοργανώνει Έκθεση Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, που βρίσκεται στον Πύργο της Τήνου. Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιείται προς τιμήν του Γιαννούλη Χαλεπά, μιας ξεχωριστής καλλιτεχνικής προσωπικότητας της νεώτερης ιστορίας, συμμετέχουν 24 Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες.

Έκθεση Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών στον Πύργο της Τήνου

Έκθεση Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών στον Πύργο της Τήνου

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, αποτελεί μία παράδοση τουλάχιστον τριών αιώνων. Η Έξω Μεριά του νησιού, έχοντας αφθονία στο υλικό, ανέθρεψε πάρα πολλούς λατόμους, τεχνίτες, μαστόρους, καλλιτέχνες, μαρμαρογλύπτες και γλύπτες, δημιουργώντας μια τεράστια καλλιτεχνική παράδοση γύρω από το μάρμαρο, η οποία επισφραγίστηκε με την εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας και Μαρμαρογλυπτικής, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η φετινή χρονιά, είναι πολύ ιδιαίτερη για την Τήνο και κυρίως για την Έξω Μεριά και τον Πύργο, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά. Το γεγονός αυτό, αποτέλεσε αφορμή, ώστε να χαρακτηριστεί το 2018 Έτος Χαλεπά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου, ένας φορέας που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και την καλλιτεχνική παράδοση του τόπου μας, τιμά το Γιαννούλη Χαλεπά, διοργανώνοντας μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα την Έκθεση Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών.

Το εργαστήριό μας, και οι καλλιτέχνες Αντώνης Χονδρογιάννης και Γιάννης Χονδρογιάννης, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου, τιμούν με τη σειρά τους το Γιαννούλη Χαλεπά και συμμετέχουν στην  Έκθεση Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών μαζί με τους συντοπίτες τους. Ευχαριστούμε το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου γι’ αυτήν την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση κι ευχόμαστε να συνεχίσει να προβάλει τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Η Έκθεση Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 30 Αυγούστου και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018 στις 20:30.

Μετά τη λήξη της θα φιλοξενηθεί σε 4 Δήμους, στην πρωτεύουσα, αλλά και την περιφέρεια. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο θα μεταφερθεί στην Ερμούπολη της Σύρου, τον Οκτώβριο στη Χίο, το Νοέμβριο στα Ιωάννινα και το Δεκέμβριο στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού.

Διοργανωτής: Πνεύματικο Κέντρο Πανόρμου Δήμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπας»

Διαβάστε περισσότερα Νέα  & Εκδηλώσεις πατώντας εδώ.