Συμπόσιο Γλυπτικής Ευρωπαίων Καλλιτεχνών στον Πύργο και τον Πάνορμο Τήνου

Written by

Το διεθνές περιοδικό «9 Μούσες», σε συνεργασία με το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς», διοργάνωσε Συμπόσιο Γλυπτικής, με Ευρωπαίους καλλιτέχνες, στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Διανοούμενων και Καλλιτεχνών, που διεξήχθη στην Τήνο. Το Συμπόσιο Γλυπτικής, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και έλαβε χώρα στον Πύργο και τον Πάνορμο. Είχε διάρκεια από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2016 και συμμετείχαν τέσσερις Γλύπτες, ο Janis Strupulis από τη Λετονία, ο Paul Huybrechts από το Βέλγιο, ο Algirdas Bosas από τη Λιθουανία και ο Stanislav Netsvolodof από την Εσθονία.

Οι Αντώνης Χονδρογιάννης, Γιάννης Χονδρογιάννης, Paul Huybrechts και Janis Strupulis στον εκθεσιακό χώρο του εργαστηρίου μας.

Οι Αντώνης Χονδρογιάννης, Γιάννης Χονδρογιάννης, Paul Huybrechts και Janis Strupulis στον εκθεσιακό χώρο του εργαστηρίου μας.

Οι εργασίες του Συμποσίου Γλυπτικής ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν οι καλλιτέχνες εγκαταστάθηκαν στα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής της περιοχής. Το εργαστήριό μας φιλοξένησε τον Janis Strupulis και τον Paul Huybrechts. Οι Stanislav Netsvolodof και Algirdas Bosas, φιλοξενήθηκαν στα εργαστήρια των Λάμπρου Διαμαντόπουλου και Μάκη Τριγώνη αντίστοιχα. Νωρίτερα, οι γλύπτες είχαν διαλέξει το μάρμαρο που ήθελαν να σμιλέψουν, στο εργοστάσιο και σχιστήριο μαρμάρου του κ. Καραγιάννη.
Οι καλλιτέχνες, φιλοτεχνούσαν τα έργα τους, δείχνοντας ιδιαίτερο ζήλο για την μαρμαρογλυπτική. Καθημερινά σμίλευαν το υλικό, προσπαθώντας να μεταφέρουν τα συναισθήματά τους πάνω στο μάρμαρο, δημιουργώντας το γλυπτό τους. Σε ένα φιλόξενο κλίμα συνεργασίας και συνύπαρξης, αντάλλαζαν απόψεις τεχνικής φύσεως με τους μαρμαρογλύπτες μας και συζητούσαν για τον πολιτισμό, τις τέχνες και την κοινωνία γενικότερα. Ύστερα από δώδεκα ημέρες δουλειάς, ολοκλήρωσαν τα έργα τους, τα οποία παρέδωσαν στο κοινό, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης.

Αριστερά: Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Διανοούμενων και Καλλιτεχνών, Janis Strupulis, δημιουργεί το έργο του. Δεξιά: Ο Paul Huybrechts μας δείχνει το γλυπτό που φιλοτέχνησε.

Αριστερά: Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Διανοούμενων και Καλλιτεχνών, Janis
Strupulis, δημιουργεί το έργο του.
Δεξιά: Ο Paul Huybrechts μας δείχνει το γλυπτό που φιλοτέχνησε.

Οι δύο καλλιτέχνες ποζάρουν με τις δημιουργίες τους.

Οι δύο καλλιτέχνες ποζάρουν με τις δημιουργίες τους.

Η τελετή λήξης του Συμποσίου Γλυπτικής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς» στις 28 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε η Monique Huybrechts, με ήχους κλασσικής μουσικής στο πιάνο. Ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Μανώλης Σώχος χαιρέτισε τους καλλιτέχνες, γλύπτες και μαρμαρογλύπτες, καθώς και το κοινό και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους. Δεν παρέλειψε να τονίσει, μαζί με τον Εθνολόγο -Λαογράφο Αλέκο Φλωράκη, τη μεγάλη σημασία της εγγραφής της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον κατάλογο της Άυλης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου Διανοούμενων και Καλλιτεχνών και αρχισυντάκτρια του περιοδικού «9 Μούσες», Ειρήνα Τσοτάτζε – Αναστασιάδη, σύστησε στο κοινό τους καλλιτέχνες. Εκείνοι, χαρούμενοι για τις εμπειρίες που έζησαν, χαιρέτησαν, ευχαρίστησαν τους μαρμαρογλύπτες για τη φιλοξενία και παρέδωσαν τα έργα τους στο κοινό. Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του συμποσίου Janis Strupulis, κάλεσε τους Τήνιους Μαρμαρογλύπτες σε Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, που θα πραγματοποιηθεί το 2017.
Ο Μαρμαρογλύπτης Αντώνης Χονδρογιάννης, σημείωσε πως αυτή η συνεργασία, δείχνει ότι η αγάπη για την τέχνη, μπορεί να ενώσει διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, δίνοντας άρτια αποτελέσματα, που προκαλούν χαρά και συγκίνηση, τόσο στους ίδιους τους καλλιτέχνες, όσο και στο κοινό που απολαμβάνει τα έργα τους. Η εκδήλωση έκλεισε με την Monique Huybrechts να ψυχαγωγεί το ακροατήριο, με κλασσική μουσική που έχει συνθέσει η ίδια και αφιέρωσε στους μαρμαρογλύπτες.

Αριστερά: Η κα. Ειρήνα Τσοτάτζε - Αναστασιάδη παρουσιάζει τους καλλιτέχνες. Δεξιά: Ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου κ. Μανώλης Σώχος, παραλαμβάνει με τιμή τα γλυπτά των καλλιτεχνών.

Αριστερά: Η κα. Ειρήνα Τσοτάτζε – Αναστασιάδη παρουσιάζει τους καλλιτέχνες.
Δεξιά: Ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου κ. Μανώλης Σώχος, παραλαμβάνει με τιμή τα γλυπτά των καλλιτεχνών.

Ο Μαρμαρογλύπτης Αντώνης Χονδρογιάννης, μιλάει για την όμορφη συνεργασία που είχε με τους δύο γλύπτες.

Ο Μαρμαρογλύπτης Αντώνης Χονδρογιάννης, μιλάει για την όμορφη συνεργασία που είχε με τους δύο γλύπτες.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Τήνου, Το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο «Γιαννούλης Χαλεπάς» και το περιοδικό «9 Μούσες» γι’ αυτή τη διοργάνωση. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, το γεγονός ότι ήμασταν μέρος της. Ευχόμαστε το Συμπόσιο Γλυπτικής Διεθνών Καλλιτεχνών να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας. Ευχαριστούμε τον Janis Strupulis για την πρόσκληση. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συνεχίζουμε την παράδοση της τηνιακής μαρμαροτεχνίας, κι ελπίζουμε, όπως οι πρόγονοί μας, έτσι κι εμείς, να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές αυτήν την παράδοση, σαν άξιοι συνεχιστές της.

Η Monique Huybrechts στο πιάνο - Εργαστήρι Χονδρογιάννης - Πύργος Τήνος

Η Monique Huybrechts στο πιάνο.

Γυναικεία μορφή - Έργο του Paul Huybrechts - Πύργος Τήνου - Χονδρογιάννης Μάρμαρα

Γυναικεία μορφή. Έργο του Paul Huybrechts.

Μαρία Κάλλας - Έργο του Janis Strupulis - Πύργος Τήνου - Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής

Μαρία Κάλλας. Έργο του Janis Strupulis.

Αίολος - Έργο του Algirdas Bosas - Πύργος Τήνου - Συμπόσιο Μαρμαροτεχνίας

Αίολος. Έργο του Algirdas Bosas.

Αριστερά: Ο Stanislav Netsvolodof, Δεξιά: Ο Algirdas Bosas

Αριστερά: Ο Stanislav Netsvolodof, Δεξιά: Ο Algirdas Bosas

Αριστερά: Ο Λάμπρος Διαμαντόπουλος, Δεξιά: Ο Μάκης Τριγώνης

Αριστερά: Ο Λάμπρος Διαμαντόπουλος, Δεξιά: Ο Μάκης Τριγώνης

Paul Huybrechts, Γιάννης Χονδρογιάννης, Γαβριέλλα Χονδρογιάννη, Αντώνης Χονδρογιάννης, Monique Huybrechts, Janis Strupulis - Πύργος Τήνος - Συμπόσιο - Symposium

Paul Huybrechts, Γιάννης Χονδρογιάννης, Γαβριέλλα Χονδρογιάννη, Αντώνης Χονδρογιάννης, Monique Huybrechts, Janis Strupulis.

Εργαστήρι Μαρμάρου
Ιωάννης Χονδρογιάννης