Εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών

Written by

Εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών

Χθες Δευτέρα 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων των Τηνιακών μαρμαρογλυπτών, η οποία διεξάγεται στον πολυχώρο Books Plus Art & Coffee, που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 37. Στην έκθεση συμμετέχουν οι μαρμαρογλύπτες Γιάννης Χονδρογιάννης, Μάκης Τριγώνης και Ονούφριος Δεσύπρης, οι οποίοι μας παρουσιάζουν γλυπτά που έχουν φιλοτεχνήσει, αλλά και χρηστικά αντικείμενα μαρμαρογλυπτικής.

Εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών

Έργο του μαρμαρογλύπτη Γιάννη Χονδρογιάννη

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκτός από τους καλλιτέχνες, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου κ. Μανώλης Σώχος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Τηνίων εν Αθήναις κ. Μανώλης Σκαρής, η πρώην Πρόεδρος της Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου κ. Μαίρη Βορρέ και πλήθος Τηνιακών και Αθηναίων, φίλων της τέχνης και του μαρμάρου, που έσπευσαν να θαυμάσουν τα όμορφα έργα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε η κ. Φλώρα Σαρτζετάκη, η οποία αφού χαιρέτησε το κοινό, καλωσόρισε τους καλλιτέχνες λέγοντας πως ο τηνιακός άνεμος τους έφερε κοντά μας, μαζί με τα γλυπτά τους.

Εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών

Η κυρία Φλώρα Σαρτζετάκη καλωσορίζει τους μαρμαρογλύπτες

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Μανώλης Σώχος, έκανε μια ιστορική αναδρομή στη δράση των μαρμαρογλυπτών της Έξω Μεριάς της Τήνου και τόνισε τη συμβολή της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου στην εξέλιξη της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής, με αποκορύφωμα την παγκόσμια αναγνώρισή της και την εγγραφή της στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, κύριος Μανώλης Σώχος

Έπειτα, ο ερευνητής και συγγραφέας κ. Κώστας Δανούσης, μίλησε για την τηνιακή μαρμαροτεχνία, μία παράδοση τουλάχιστον τριών αιώνων και συνομίλησε με τους καλλιτέχνες, οι οποίοι, όπως μας εξήγησε, αποτελούν την τρίτη μεταπολεμική γενιά μαρμαρογλυπτών. Τέλος, ο Γιάννης Χονδρογιάννης, μίλησε για τις πηγές έμπνευσης ενός σύγχρονου μαρμαρογλύπτη που μπορεί να είναι άλλοτε η παράδοση και η ιστορία του τόπου, άλλοτε η ίδια η Τήνος και η φύση της και άλλοτε τα συναισθήματα, όπως ο έρωτας.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 8.30 – 21.00, εκτός Κυριακής, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Ευχαριστούμε το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» για τη διοργάνωση και την υποστήριξη, το Books Plus Art & Coffee για την πρόταση και τη φιλοξενία και την κ. Φλώρα Σαρτζετάκη για την οργάνωση αυτής της υπέροχης έκθεσης.

Εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών

Ο μαρμαρογλύπτης Γιάννης Χονδρογιάννης με τη σύζυγό του, Ειρήνη Περαντάκου, δίπλα στα έργα που φιλοτέχνησε